O orkestru

Pihalni orkester Delavsko-kulturnega društva Svoboda Senovo je bil ustanovljen leta 1928. Ustanovili so ga senovski rudarji in tako je nastala tedanja rudarska godba. Godba je delovala neprekinjeno tudi med 2. svetovno vojno, ko so vsi odšli v partizane in tam ustanovili godbo Kozjanskega odreda. Po vojni je bilo kar precej sprememb in menjalo se je veliko kapelnikov. Tako je bilo vse do leta 1975, ko je umrl dolgoletni kapelnik Maks Umek. Nasledil ga je prof. Janez Ceglar, pod njegovim vodstvom pa je orkester dosegel tudi najvidnejše uspehe na tekmovanjih doma in v tujini. Za njim je vodenje orkestra prevzel prof. Halid Tubeishat, v tem obdobju so ustvarili tudi prve zvočne posnetke, in sicer so posneli koncertno zgoščenko Blue planet in koračnice Veselo naprej. Orkester od pomladi 2018 vodi dirigentka prof. Maša Žveglič – Poljšak.

Orkester šteje 40 članov, v prostorih godbenega doma v sodelovanju z Glasbeno šolo Krško izvaja godbeniško šolo, nasploh pa se v zadnjem obdobju ukvarja z pomlajevanjem zasedbe.

Vsako leto priredijo dva koncerta – pomladnega premiernega in božično-novoletnega. Igrajo pa tudi na raznih prireditvah doma, v širši okolici in v tujini.

Vodja sekcije pihalni orkester – predsednik pihalnega orkestra je Niko Pavlič (GSM O31-226-64O).