Gledališka sekcija

V kraju deluje gledališka skupina že od leta 1923, torej je pred leti praznovala 80-letnico obstoja. Deluje več ali manj stalno, obdobje, ko ni bilo predstav, je bilo le med vojno, a je po njej, v osvoboditveni evforiji in času obnove, prirejala tudi po več premier letno.

Članstvo v njej je starostno in poklicno zelo raznoliko, kar daje skupini poseben čar in moč, ko se mlade energije učijo od starejših in starejše baterije polnijo ob mladostnem naboju. Najstarejši aktiven član je že dopolnil 7o let, najmlajša članica je dijakinja; med njima je starostni razkorak več kot 50 let, a se vseeno zelo dobro ujameta na odrskih deskah.

Zadnja leta je skupina nekako prepoznavna v bližnji in daljnji okolici po igranju komedij, natančneje Partljičevih komedij. Z njimi so nasmejali v zadnjih šestih letih že več 10 000 ljudi, kar za amatersko skupino ni malo, če vemo, da vse to počnejo ob delu, oziroma po delu, ki od vsakega posebej zahteva polno angažiranost; tudi od upokojencev, za katere je sploh znano, da nimajo časa.

Komedije: Na svidenje nad zvezdami, Štajerc v Ljubljani, Gospa poslančeva, Politika – bolezen moja, Čaj za dve, Tolmun in kamen in spet znova Na svidenje nad zvezdami je skupina odigrala v zadnjih desetih letih in z njimi ne le postala prepoznavna, ampak tudi požela kar precej nagrad in priznanj:

Ernest Breznikar je za vlogo grobarja v komediji Na svidenje nad zvezdami prejel najvišje priznanje, ki se podeljuje igralcem na amaterski ravni; to je nagrada Sklada Staneta Severja, Aleksandra Macur je bila za vlogo Micike v komediji Politika – bolezen moja nominirana za igralko leta, celotna predstava Politika – bolezen moja je dobila najvišje priznanje 14. Čufarjevih dni na Jesenicah – plaketo za najboljšo predstavo po izboru občinstva. Tudi na 16. Čufarjevih dnevih so svoj uspeh ponovili in še dodatno požlahtnili. Od štirih plaket, ki se podeljujejo na Čufarjevih dnevih na Jesenicah, so se vrnili s kar dvema, za tretjo so bili pa nominirani: predstava Čaj za dve je bila po mnenju strokovne žirije nominirana za gledališko predstavo leta, ista predstava je bila po mnenju publike zopet nagrajena s Čufarjevo plaketo kot najboljša predstava leta 2003, Aleksandra Macur je prejela Čufarjevo plaketo za najboljšo žensko vlogo v isti komediji.